„Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne."(Jan 14, 6)

Hle, poslouchat je lepší než obětní hod

24. 10. 2011 2:08
Rubrika: Bible | Štítky: První Samuelova , Bible , pokora , vzdor , Saul , Samuel

Citát z První knihy Samuelovy. Hospodin se rozhněval na prvního krále Saula, který jej neuposlechl a v boji proti Amálekovcům nechal naživu jejich krále Agaga a vzal si i kořist, přestože mu Hospodin jasně nařídil, že musí vyhubit Amálekovce a jako klaté zničit vše, co mu patří ("...usmrtíš muže i ženu, pachole i kojence, býka i ovci, velblouda i osla!" 1S 15,3).


Když se kněz Samuel zeptal Saula, proč neuposlechl Boží nařízení, ten se hájil, že jej uposlechl, jen "...lid si vzal z kořisti, z bravu a skotu, to nejlepší z klatého, aby měl co obětovat v Gilgálu Hospodinu..." (1S 15,21). Přestože Saul chtěl kořist obětovat Hospodinu, neuposlechl jej, a tak pozbyl království. Ať už nás k tomu vedou (zdánlivě) sebešlechetnější pohnutky, Boží příkaz přestupovat nesmíme.

 

První Samuelova, 15. kapitola, verš 22-23:

22Tu řekl Samuel: „Líbí se Hospodinu zápalné oběti a obětní hody víc než poslouchat Hospodina? Hle, poslouchat je lepší než obětní hod, pozorně rozvažovat je víc než tuk beranů. 23Vzdor je jako hříšné věštění a svéhlavost jako kouzla a ctění domácích bůžků. Protože jsi zavrhl Hospodinovo slovo, i on zavrhl tebe jako krále.“

Zobrazeno 905×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz