„Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne."(Jan 14, 6)

Pomoc pronásledovaným křesťanům

28. 10. 2014 0:02
Rubrika: Nezařazené | Štítky: pronasledovani krestanu

Při nedělní Mši svaté si věřící v českých a moravských diecézích vyslechli pastýřský list biskupů vyzývající k pomoci pronásledovaným křesťanům. Kromě proseb o modlitby za trpící křesťany byla založena celonárodní finanční sbírka a na pátek 31. října vyhlášen Den půstu za mír na Blízkém východě, v afrických zemích a na Ukrajině.


 

Žijíce v srdci Evropy je pro nás těžko představitelné, že i v dnešní době jsou křesťané pronásledováni a často umučeni pro svou víru, k čemuž dochází především v částech Asie, Afriky a na Blízkém východě. Nejde přitom vůbec o ojedinělé případy.

Už když v roce 2011 Evropský parlament poprvé zveřejnil údaje o pronásledování křesťanů ve světě, vyplývalo z nich, že tři čtvrtiny obětí náboženského teroru jsou křesťané. V roce 2012 bylo dle statistik z USA zabito pro svou víru 105 tisíc křesťanů, tedy jeden lidský život každých pět minut. Dle tehdejší zprávy vzbuzují největší obavy z náboženské intolerance Barma, Čína, Eritrea, Irán, Severní Korea, Saúdská Arábie, Súdán a Uzbekistán. Rovněž italský sociolog Massimo Introvigne, který se daným tématem dlouhodobě zabývá, píše o více než 100 tisících křesťanů, kteří jsou každoročně umučeni.

V současné době je dle Světového seznamu pronásledování 2014, který sestavuje francouzská nevládní organizace Portes Ouvertes France, na prvním místě v seznamu pronásledování křesťanů Severní Korea, následuje Somálsko a vlivem aktuálních událostí také Sýrie, kde je nyní vůbec nejvíce zavražděných křesťanů.

Pronásledování křesťanů je přitom silně na vzestupu, jak dokládá obsáhlá osmisetstránková studie Černá kniha o postavení křesťanů ve světě, kterou teprve minulý týden vydalo francouzské nakladatelství Xoeditions. Na jejím obsahu se podílelo přes 70 fundovaných autorů a vyplývá z ní, že je minimálně 150 milionů křesťanů každoročně vystaveno smrtelnému nebezpečí pro svou víru. Pastýřský list mluví dokonce o 200 milionech každoročně pronásledovaných křesťanů…

Křesťanství je bezpečně nejpronásledovanějším náboženstvím dnešních dní, na což v Evropě bohužel často zapomínáme nebo přinejmenším tolik nemyslíme, když se nás ony smutné události bezprostředně netýkají. Na druhou stranu s velkou úctou vyslechneme slova z historie o raně křesťanských mučednících z prvních staletí, na něž, jakožto na pilíře křesťanské tradice, nedáme dopustit. Když však výše uvedené statistiky i kvantitativně porovnáme s celkovým počtem křesťanů umučených v Koloseu (kolem 450 tisíc), běhá nám mráz po zádech. Jsme samozřejmě povinováni úctou ke všem mučedníkům, kteří překonali smrt s palmovou ratolestí v ruce, při čtení o jejich skutcích bychom však neměli zapomínat na to, že tito jsou i dnes a neméně mezi námi a sbírají stejnou odvahu k vyznání víry, jako starověcí křesťané klečící před lvi v aréně smrti.

Nezapomínejme tedy na všechny pronásledované křesťany, kteří naše modlitby potřebují právě v tomto okamžiku. Neváhejme přispět finančním darem do chystané celonárodní sbírky (ve většině kostelů bude možnost poskytnout finanční dary tuto neděli) a připojme se rovněž k pátečnímu Dni postu za mír ve světě.

 

Obsah pastýřského listu:

List českých a moravských biskupů o pomoci trpícím křesťanům

 

Zobrazeno 708×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz