„Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne."(Jan 14, 6)

Report z Národního pochodu pro život

25. 3. 2015 10:34

V sobotu jsem navštívil Národního pochodu pro život v Praze. Akci, jíž se zúčastnilo přes 1 500 příznivců, hodnotím jako velice vydařenou co do programu, organizace i návštěvnosti, přesto o jejím průběhu mainstreamová média příliš neinformovala. Šlo však o velice významnou a důstojnou oslavu života a rád bych se s vámi podělil alespoň o pár svých postřehů.

Národní pochod pro život, o němž jsme s předstihem informovali na našich webových stránkách, se konal již po patnácté a opět jej uspořádalo Hnutí pro život ve spolupráci s řadou církevních i světských pro-life organizací a pod záštitou významných osobností a autorit (hl. záštitu nad Pochodem převzal kardinál Dominik Duka). Pochod podpořily i pro-life hnutí ze zahraničí.

Kompletní seznam organizací, osobností a periodik, které podpořily Národní pochod pro život, si můžete přečíst ZDE.

Letošní datum připadlo na 21. březen, který je zároveň i Světovým dnem Downova syndromu, pochod je však vždy plánován na sobotu blízkou 25. březnu, který sv. papež Jan Pavel II. ustanovil jako Den nenarozených dětí (zároveň je také svátkem Zvěstování Blahoslavené Panně Marii).

Bohoslužby k Pochodu pro život

K příležitosti Pochodu pro život byly před samotným zahájením slouženy hned tři mše svaté. V kostele sv. Gabriela tridentská mše svatá (sl. kanovník Metropolitní kapituly P. Jan Gerndt), v kostele sv. Klimenta řeckokatolická liturgie (sl. biskup Ladislav Hučko, apoštolský exarcha) a v kostele sv. Jiljí pontifikální mše svatá (sl. Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský), které jsem se zúčastnil.

Musím podotknout, že ač jsem byl u sv. Jiljí s dostatečným předstihem, kostel byl věřícími zaplněn doslova k prasknutí. Není si ale třeba nic nalhávat, hájit životy nenarozených, dříve snad něco zcela přirozeného, se dnes týká skoro výhradně věřících, a tak je nadměrná přítomnost účastníků Pochodu na bohoslužbě pochopitelná.

V homilii kardinál Duka zdůraznil nutnost obrany života a rodiny, která je podstatou celé naší víry. Rodina, zdravá přirozená rodina, to je otec, matka a děti. Vzdáme-li se rodiny, jak se můžeme pomodlit základní modlitbu všech křesťanů Otče náš? Jak můžeme promlouvat k Matce Boží, Panně Marii? Jak bychom mohli chápat spasitelné poslání Božího Syna, Ježíše Krista? Pokud přijdeme o rodinu, ztratíme všechno. Kázání kardinála Duky je již dostupné na webu ZDE.

Národní pochod pro život 2015

Po mši svaté jsme se vydali na Mariánské náměstí, kde již bylo vše připraveno. Zde je nutno pochválit výborné zajištění technických a formálních náležitostí ze strany organizátorů Pochodu. Každý účastník se mohl aktivně podílet na průvodu, rozdávaly se transparenty, vlajky ČR a hnutí pro-life a především dřevěné bílé kříže, jež jsou symbolem nenarozených dětí.

pochod-pro-zivot-2015

Heslem průvodu bylo: Jsme kreativní. Jsme pro život. Vždy hledáme řešení

Ještě na Mariánském náměstí zaznělo několik připravených projevů. Kromě osobností pro-life hnutí zde mluvil např. i politik Tomio Okamura, o jehož účasti jsem si myslel své a projevu nevěnoval přílišnou pozornost. Nicméně (alespoň z toho, co jsem slyšel) nemohu opravdu říci, že by šlo o čistou politickou agitaci nebo že bych s něčím zásadně nesouhlasil, a tak jsem pochopil, že i on závěrem sklidil potlesk přítomných.

Na pochod se dle střízlivých policejních informací vydalo na 1500 účastníků a trval zhruba hodinu a půl. Přítomno bylo mnoho rodin s dětmi a kočárky. Přemýšlel jsem nad tím, kolik z nich by nemuselo žít, nebýt zodpovědných rodičů. Životy kolika ještě nenarozených dětí ohrožují v těchto dnech různé zvrácené a finančně motivované zájmové skupiny lobující v EU za schválení další vlny propotratových a jiných zákonů proti přirozenosti. Liberalismus nás se svými falešnými svobodami dotlačil tak daleko, že lidská důstojnost přestává být samozřejmostí. A já si znovu uvědomuji, jaký dík patří našim rodičům za to, že byli zodpovědní. Díky za to, že se nás nechtěli sobecky zbavit. Díky za to, že nehledali výmluvy, proč si nás nemohou dovolit. Díky za to, že nás porodili, chránili a vychovali.

Chceme, aby každá žena čekající nečekaně dítě věděla, že v tom nezůstane sama.

Po čtvrté hodině došel průvod na Václavské náměstí, kde jsme míjeli cedule, na nichž byly zobrazeny děti různého věku, a to před i po porodu. Byl zde také ukázán potrat v celé své „kráse“. Tedy ne tak docela. Samotný akt „umělého přerušení těhotenství“ musel být cenzurován, neboť by prý došlo k porušení zákona. V dnešní době, kdy jsou sdělovací prostředky, a to i ty veřejnoprávní, plné obscénností a násilí, to zní dost neobratně. Navíc ona cenzura nekoresponduje s tvrzením, že je interrupce zcela běžný a legitimní chirurgický zákrok. Operace slepého střeva jím je taky, a jistě by proti její fotodokumentaci nikdo nic nenamítal. Proč tedy nesmíme ukazovat lidem, co se při potratu odehrává? No prostě proto, že bychom jim odhalili… vraždu.

Závěrem

Průvod postupně došel k cíli trasy, totiž pod sochu sv. Václava, kde zaznělo poděkování všem přítomným, kteří měli odvahu bránit nenarozené. Následně zazněl svatováclavský chorál a Pochod zakončil apoštolský exarcha Ladislav Hučko, který udělil přítomným kněžské požehnání.

Nejsem si jist, zdali Pochod pro život přispěl k obrácení třebas jen jednoho člověka přímo na ulici. To nevím a nespatřuji v tom ani význam celé akce. Jsem především rád, že se našel dostatečný počet občanů, kteří obětovali volnou sobotu, aby přijeli bránit ty, kteří se sami bránit nemohou – dali svůj hlas pro život.

 

Článek byl zveřejněn na webu Červenobílých

Zobrazeno 1112×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz